Blog

Paylaş

01.11.2023

Lösemi Haftasında Bir Çocuğu Hatırla

Halk arasında kan kanseri olarak bilinen lösemi, çocuklarda en sık görülen kanser türü olarak tanımlanıyor. Çocuklarda ilaç kullanımına rağmen düşmeyen ateş, geçmeyen yorgunluk ve ciltte morartılar hastalığın en belirgin belirtilerini oluştururken, erken tanı ve doğru tedavi planlaması lösemi ile mücadelede önemli rol oynuyor. Peki, Löseminin nedenleri neler? Lösemili çocuklar haftası ne zaman? İşte tüm merak edilenler...

Lösemi, Yunanca "beyaz" anlamına gelen "leukos" ve "kan" anlamına gelen "haima" kelimelerinin birleşiminden elde edilmiş ve hastalığı adlandırmak için kullanılmıştır. Halk arasında kan kanseri olarak adlandırılır. Çocukluk çağı kanserleri görülme sıklığı açısından değerlendirildiğinde ilk sırada lösemiler yer alır. Erişkinlerden farklı olarak çocukluk çağında lösemilerin büyük çoğunluğu Akut Lenfoblastik Lösemi (ALL) daha sık gözlenir. Akut Lenfoblastik Lösemi, çocukluk çağı lösemilerinin %80 kadarını oluşturan ve çocukluk çağında en sık görülen lösemidir. ALL görülme sıklığı özellikle 2-5 yaş arasında artış göstermektedir. ALL erkeklerde kızlara göre daha fazla saptanır. Peki, Löseminin Belirtileri nelerdir? Detaylar haberimizde

LÖSEMELİ ÇOCUKLAR HAFTASI NE ZAMAN?

Türkiye'de ve dünyada her yıl binlerce çocuk lösemi hastalığına yakalanıyor. Kanser teşhisi sonrası ise küçük bedenler oldukça zorlu bir tedavi sürecine giriyor. Aileleri ve anne baba adaylarını çocuk kanserlerine karşı bilinçlendirmek, löseminin yaygınlığı ve tedavi edilebilirliği konularına, lösemi tedavisi gören çocukların moral ve motivasyonunun sevgiyle yüksek tutulmasının önemine dikkat çekmek adına her yıl dünyada 2-8 Kasımtarihleri arası Dünya Lösemili Çocuklar Haftası olarak kutlanıyor.

Turuncu bir Balon Çağrısı

Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı tüm lösemili çocuklara armağan olan ‘2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası’nda herkese ‘turuncu renkle bir balon’u bir çocuğa armağan et’ çağrısı yaptı.

Türkiye’de her yıl  kasım ayının ilk haftası ‘2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası’ olarak anılıyor ve Milli Eğitim Bakanlığı’nca özel haftalar kapsamına alınıyor. Bu yıl da 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası’nda kurum ve kuruluşların, okulların, üniversitelerin destekleri ile düzenlenen etkinliklerde lösemiye dikkat çekilecek. Bizim Çocuklar Vakfı bu yıl ayrıca löseminin sembol rengi turuncu ile farkındalık yaratarak çocukları hatırlamayı hedefliyor. Bu kapsamda Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı, tüm lösemili çocuklara armağan edilen ‘2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası’nda herkese turuncu renkle farkındalık oluşturma çağrısı yaptı. Bu farkındalık hareketi ile löseminin tedavi edilebilen ve önlenebilen bir hastalık olduğunun tüm Türkiye’ye duyurulması ve lösemili çocukların zorlu mücadelelerine dikkat çekilmesi amaçlanıyor.

 

01.11.2023

Paylaş