Lösemi

Lösemili Çocuk İstatistikleri

Lösemi normal kemik iliği hücrelerinin yerini olgunlaşmamış genç blast hücrelerin alması ile meydana gelen klinik tablodur.Çocukluk çağı hastalıklarının %40’ını oluşturur.Görülme sıklığı beyaz ırkta daha fazladır.

a) Akut Lenfoblastik Lösemi (ALL):Tüm lösemili çocukların %80’ini kapsar.

b) Akut Myeloid Lösemi (AML):Tüm lösemili çocukların %17’sini kapsar.Beyaz kan hücrelerindeki ana hücrelerin (myeloblast) kontrolsüz çoğalması sonucu ortaya çıkan lösemi türüdür.

c) Kronik Myeloid Lösemi (KML):Tüm lösemili çocukların %3’ünde görülür.Beyaz kan hücrelerinin blast şekillerinin yavaş olarak çoğalması ile ortaya çıkar. Sinsi bir gidiş gösterir.

Aşağıdaki tablolar bir çok devlet hastanesinden alınan verilerle 62 hastanın test sonuçlarının değerlendirilmesi sonucu lösemi teşhisi konulan ve sağlıklı olan hastaların teşhis,yaş ve cinsiyet oranlarını göstermektedir.

 

 

 

 

 Yukarıdaki grafik lösemi şüphesi ile test yapılan 62 hastanın %24
Yukarıdaki grafik lösemi şüphesi ile test yapılan 62 hastanın %24.2’sine lösemi teşhisi konmuş %75.8’sinini ise sağlıklı olduğu görülmektedir.

 

 

Bu grafikte ise hastaların yaş aralıkları belirtilmektedir
Bu grafikte ise hastaların yaş aralıkları belirtilmektedir. 62 hastadan %41.9’u 18 yaşının altında diğer %58.1’i ise 18 yaşının üstündedir.

 

 

Bu grafikte bize hastalık teşhisi konulan hastaların cinsiyetlerini göstermektedir. Bu hastalardan %33.3’ü bayan %66.7’si erkek hastalardır. Bu bayan hastalardan 3’ü 60 yaş ve üzeri kişilerdir.

 

 

Aşağıdaki grafiklerde ise 5 hastanın tedavi öncesi ve tedavi sonrası kan değerleri verilmiş ve tedavi sonrasındaki gelişmeler belirtilmiştir.Bu hastalar;Hasta numarası Yaş Cinsiyet Uygulanan tedaviErkek KemoterapiBayan KemoterapiBayan İlik NakliErkek İlik NakliErkek İlik Nakli

 

 

 

Lösemilerin çocuk ve yetişkinlerde yaşa göre insidansı

Genetik ALL etyolojisinde genetiğin önemli bir rolü vardır. Çocukluk çağı ALL’lerinde karyotip anormallikleri, kromozom anormallikleri, ailesel lösemi oluşumu, tek yumurta ikizi olmak ve belirli genlerin allellerinin bulunmasının önemi çalışmalarla gösterilmiştir11. Down sendromlu (Trizomi 21, DS) çocuklarda, 10 ila 20 kat daha sık gözlenmektedir11,12.Tüm vakaların %5’inden azını kromozomal hastalıklar ve belirli sendromlar oluşturmaktadırlar11 . Lösemik çocukların kardeşlerinde lösemi riski genel popülasyona göre 2-4 kat artmaktadır. Monozigot ikizlerde ise doğum öncesi maruz kalınan lösemijenik faktörler ve uterus dolaşım paylaşımına bağlı olarak, risk %25 oranında artmaktadır. İkizler arasındaki risk (tek veya çift yumurta)en yüksekbebeklik dönemindedir. Bu risk yaşla beraber azalır ve 7 yaşından sonra hastalıksız ikiz kardeş için risk, genel populasyona eşitlenmektedir13. Patogenez ALL, tek bir mutasyondan ziyade ardışık birkaç mutasyon sonrası oluşan, sonsuz çoğalma yeteneği olan kök hücrelerin olgunlaşma göstermeden devamlı çoğalması ile gelişir. Öncül hücrelerde gelişen bir dizi genetik anormallik sonucunda hücre olgunlaşamaz, farklılaşmada 486 Çocukluk Çağında Akut Lenfoblastik Lösemi Arşiv Kaynak Tarama Dergisi . Archives Medical Review Journal duraklama gerçekleşir. Sonuçta kontrol edilemez bir şekilde çoğalır ve lenfoblastik lösemi gelişir. Lösemilerin kesin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genetik faktörlerin yanısıra, çevresel etkenler, viral enfeksiyonlar ve immün yetmezlikler de çocukluk çağı lösemilerinin gelişmesinde önemli faktörlerdir1 . ALL etiyolojisinde viral enfeksiyonların da önemli yeri vardır. Özellikle Epstein-Barr virüs (EBV); endemik Burkitt, ALL-L3, Hodgkin lenfoma ve nazofarengeal kanserler ile ilişkili bulunmuştur. Human T-lenfoblastik virüs 1 ve 2 (HTLV I-II) ise; erişkin T hücreli lösemi ve hairy T-cell lösemi oluşumunda etkinliği saptanmıştır. İnsan immun yetmezlik virüsünün (HIV) çocukluk çağı kanserlerinde etkinliği saptanmakla birlikte, ALL ile ilişkilendirilmemiştir14. Çocuklarda düşük doz radyasyon ve bazı toksik kimyasallara maruz kalma, akut lösemi gelişimini kolaylaştırabilir. Gebelerde düşük dozlu röntgen çekilmesi bu kişilerin bebeklerinde lösemi riskini 1,5-2 kat artmıştır. Radyasyonun etiyolojideki rolü İkinci Dünya Savaşı’nda atılan atom bombaları sonrası hayatta kalanlarda, 12 yıllık izlem sırasında, 1/60 oranında lösemi gelişimi saptanmasıyla ortaya konulmuştur. Bu hastalarda en sık görülen lösemi alt tipi olarak ALL bildirilmiştir10. Benzen kimyasal ajanlar içinde en çok suçlanan ajandır. Annenin alkol, kontraseptif vedietilstilbestrol kullanımının, radon, herbisit ve pestisit maruziyetinin ve yer altı sularının kimyasal kirliliğinin ALL ile ilişkili olduğu gösterilmiştir1 . Pre- ve postnatal dönemde parental sigara içiciliğinin de çocukluk çağı lösemi gelişiminde etkili olduğu gösterilmişti